14 Haziran 2013 Cuma

Mermer Masa Giriş

Mermer Masa blogunda ilk yazıyı yazarken öncelikli olarak masanın tanımını biraz yapmak gerekli diye düşünüyorum. Masa bir ya da birden fazla kaide üzerine konulmuş tablası olan bir mobilya çeşididir. En fazla kullanım şekli ise dikdörtgen formunda ve dört ayaklı olanıdır. En çok mutfak masası ya da yemek masası olarak karşımıza çıkıyor olsada çalışma masası ve yarı masa yarı banko şekliylede karşımıza çıkabiliyor.
Mobilya halinde halk arasında kabul görmeye başlayan ilk medeniyet olan Mısır medeniyetinden bu yana gerek doğal taş gereksede mermer masa yapında kullanılmış ve oldukçada kullanışlı bir mobilya çeşidi olarak günümüze kadar kullanagelmiştir.

 Çeşitli objeleri yerden yüksekte tutmak için kullanılmanın dışında ileriki çağlarda bilhassa Roma ve Bizans döneminde el işçiliğininde ilerlemesi ve mermerin kolay temizlenmesi sebebiyle yemek masası olarak kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.
Yukarıda da örneğini gördüğünüz gibi medeniyet ilerledikçe mermer işçiliğide ilerliyor ve mermer masa ayaklarındaki mermer kullanımının yerine metal ve az da olsa ahşap giriyor.